1939 – 1942

Pokud se vám příspěvek líbí, můžete sdílet 🙂

1939

okupaceNový rok se převalil a 14. března 1939 překročilo německé vojsko naše hranice. Občané s ohromením hleděli na valící se německé vojsko,tanky a koně které v dešti a sněhu řítili se vpřed a obsazovala naše města a vesnice.
S okamžitou platností byla zavedena jízda v pravo a na veřejných budovách byl vyvěšen prapor s hákovým křížem.

Tento rok byl též poznamenán častými živelnými pohromami. Byli jsme u N.Dvorů se stařečkama vázat obilí. Mračna v dálce ukazovala cosi příšerného a hukot podobal se kroupám. Mandele nebylo možné včas naložit,tak kravičky táhli žebřiňák prázdný a já jsem uháněl na kole. Rychle se setmělo a mračna se válela nad zemí. Hrom burácel a kusi ledu padali na zem. Ustrašeně jsme s oken hleděli na rozpoutaný živel. Mnoho střech bylo smetených a budovy poškozeny. Nemalou potíž též svážení obilí s pole. Katastrofální epidemie slintavky a kulhavky hovězího dobytka která řádila téměř v celé Evropě měla za následek úplnou ztrátu potahové síly. Nebylo jednoho domu ve kterém krávy nebo koze,jak to bylo i u nás,nemocí nebylo postiženo. Mnoho krav uhynulo a obilí se s pole sváželo jen koňskými potahy kterých v tomto období bylo málo a vypomáhali i sedláci z Těšan. Bylo mnoho případů že žebřiňáky naložené obilím tlačili i lidé sami.
V říjnu byly zavedeny potravinové lístky a to byla příležitost na výrobu obalů na tyto lístky. vyrobil a v příštích letech jsem jich v obchodech rozprodal přes tisíc.

Měsíce jeden za druhým ubíhaly. Čápi již dávno odlétly a ten který se nejvíce opozdil nám zanechal druhou dcerušku kterou jsme pojmenovali Boženka a narodila se: 9.prosince r. 1939

1940

Po vánocích napadlo velké množství sněhu a bez přestání mrzlo při -25° stromy i obilí z velké části pomrzlo a mnoho polní zvěře zahynulo. Stěny starých domů následkem dlouhých podzimních dešťů zamrzlo a pak jarní oblevou utrpělo velké škody. Zamrzlá pšenice se podsévala ječmenem,z kterého se pak pekly koláče.

1941

Tento rok byl ve znamení války. Německá armáda vítězila na všech frontách. Polsko bylo přepadeno a v červnu nastala válka s Ruskem.
Přišli dlouho očekávané vánoce a přivítali jsme nový rok. Budíček ukázal dvanáctou. Stisk rukou a naše přání : kéž by to byl kluk.

1942

Nezklamali jsme se.
Narodil se kluk kterému jsme dali jméno Jiří 12.1.1942.

Tento rok bylo hodně peněz,ale nebylo za ně co koupit. Podnikal jsem vše možné. Prodával jsem hračky,malé židličky a různé papírnické zboží. Podnikal jsem cesty do Prahy a Jaroměře kde jsem nakupoval sv.obrázky a z nich vyráběl malé knížečky,leporely pro trhovce. Těchto obrázků jsem nakoupil na 100 000. Od firmy Šupka,nakladatele v Jaroměři jsem nakupoval zábavné knihy a bylo jich několik beden,které jsem rozprodával. Vše bylo jak na dračku. Když jsem měl práce nejvíc,byla mě živnost úředně odňata. V této době bylo mnoho mladých mužů a žen hnáno do “Rajchu” na práci. Této povinnosti jsem byl ušetřen na základě lékařského osvědčení,že nejsem právě zdráv. Přesto jsem přes veškeré trampoty s obstaráváním materiálu pracoval dále.

Facebook Comments Box
Příspěvek byl publikován v rubrice Z kroniky mistra knihaře. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *